A „Tech-street farkasai”? – Avagy sok jó alfa kis helyen is elfér

HVG Tech

2022. november 08.

Dolgoznék ezen a projekten

Létezik egy dinamikus technológiai csapat, aki elhatározta, hogy szembe megy az üzleti világ farkas törvényeivel és olyan „falkát” alkot, amely befogad mindenkit, aki a technológiai szektorban dolgozik, vagy szeretne dolgozni – így a magányos farkasokat, de az igazi „alfákat” is.

Adott egy modern technológiákkal foglalkozó csapat, melyben nagyrészt senior technológiai szakemberek, azaz – maradva a címbéli hasonlatnál – alfák dolgoznak, akik inkább segítik egymást és támogatják a tanulni vágyókat. Az UpScale elhatározta, hogy megteremti az összetartozás élményét a tech-szektorban dolgozók számára: szakmai meetupokat, webinárokat tart, blogot ír, podcastokat készít, Reddit- és Discord-csatornákat üzemeltet, emellett közös (és közösségi) programokat szervez. November 19-én például egy tech erdőtelepítésre invitál minden – egyébként monitor mögött, otthon, vagy irodában dolgozó – szakembert. De mit is jelent a „falka”, vagy ahogy az UpScale-nél hivják Tech community? Erről beszélgettünk Rab Jenniferrel és Tóth Bernadettel, az UpScale tech community building, azaz tech-közösség építő szakembereivel, valamint Pintér Szabolcs ügyvezetővel.

Tudásmegosztás mindenek felett

A világban hatalmas kulturális átalakulás zajlik: korábban a hangsúly a szellemi tőke mindenek feletti védelmén volt, a titoktartáson. Napjainkban viszont megjelentek olyan cégek, amelyek a szabadalmaikat elérhetővé teszik a köz, a versenytársak számára is. Ennek köszönhető, hogy az innováció új lökést kapott: a világ például azonnal tudott reagálni egy pandémiára, de ez segítette az elektromos autók gyors elterjedését is.

„A technológiai környezet szinte naponta változik, amivel nehéz egyedül lépést tartani – DevOps, DevSecOps, mostmár MLOps, OnPrem, Cloud, PublicCloud, MultiCloud, HyperScale, Serverless technológiák, új service mesh-megoldások jelentek meg, és folytathatnánk a folyamatosan bővülő sort” – mondta Pintér Szabolcs. „Felismertük, hogy óriási igény van arra, hogy egy szervezett platformon a Magyarországon élő és dolgozó informatikai szakemberek megoszthassák egymással tudásukat, kérdezhessenek egymástól. Az UpScale a tudásmegosztásban úttörő kíván lenni és vállalta, hogy a folyamat élére áll: megosztja tudását adott esetben magyar nyelven, a lokálisan jellemző technológiai kihívásokra reflektálva és figyelembe véve a helyi piaci körülményeket – legyen szó GDPR-ról vagy a hazai szereplőket érintő speciális problémákról.” – egészítette ki Rab Jennifer. A tech-közösség szakmai erejét ugyanakkor a csatlakozók tudása fogja adni, így várunk mindenkit, aki egy ilyen világ megteremtésében partner akar lenni.

Együtt mindent jobb csinálni

„A tudásmegosztásnál, az innováció elősegítésénél és hatékonyság javításánál ugyanakkor jóval többről szól a Tech community” – vette át a szót Tóth Bernadett. „Sokkal személyesebb élmény egymástól tanulni, mint a Google, vagy Stackoverflow segítségével megoldani problémákat. Ez teret ad arra is, hogy hasonló érdeklődésű szakemberek között jó kapcsolatok, adott esetben barátságok alakuljanak ki. A tech-szektor vélhetően a legnagyobb nyertese a covidnak, hiszen a mi munkánk végezhető talán a leginkább otthonról, ami nagy rugalmasságot ad a munkavállalóknak. Másik oldalról viszont épp emiatt, hosszú távon ez a szegmens a pandémia legnagyobb vesztese is” – mondta a szakember. Az informatikai szektor szereplői sok helyen érezhetően eltávolódtak egymástól, elmagányosodtak, ami a folyamatos fejlődési nyomással könnyen kiégéshez vezethet. „Nem véletlen, hogy az UpScale már a második ilyen témájú meetupját tartotta. Korábban a Franklin Covey szakemberei prezentációját követően, Szerémi Péter kommunikációs szakember Pál Andrással, a Radnóti Színház színészével adott elő élő szituációs gyakorlatokat, legutóbb pedig Limpár Imre tanácsadó szakpszichológus Önstabilizáció – Stresszkezeléstől a kiégésig címmel adott elő, akinek a napokban jelenik meg a témával foglalkozó könyve is A lélek igazságai címmel. A Tech community építésével tehát a közösséghez tartozás élményét szeretné megteremteni az UpScale” – mondta Pintér Szabolcs.

© UpScale

Technológiai szak-közösség épül

„Jelenleg öt egyetemmel van élő K+F együttműködésünk, több konkurensünkkel pedig baráti viszonyt ápolunk. Rajtuk kívül persze minden, a téma iránt érdeklődőt örömmel látunk a közösségben. Fontos rögzíteni, hogy a szakmaiság megőrzése érdekében, a recruitereket és toborzási szakértőket inkább más fórumokon látjuk szívesen” – folytatták a szakemberek.

„Az UpScale rendezvényei 2023-tól tematikusan épülnek fel” – mondta Rab Jennifer. „Célzottan szólnak külön frontend vagy backend fejlesztőknek, DevOps-szakembereknek, üzleti elemzőknek, minőségbiztosítással és teszteléssel foglalkozóknak, valamint Data Scientisteknek és mesterséges intelligenciával foglalkozóknak”. Az interaktív meetup-ok keretében érdekes előadásokat és panelbeszélgetéseket, esetenként eszközbemutatókat hallhatnak a résztvevők. „Emellett a munkatársaink a tudásunkat blogok, podcastok formájában is meg fogják osztani, de erre bíztatunk minden közösséghez csatlakozó szakembert is” – mondta Tóth Bernadett. Az UpScale honlapján már megjelentek az első konferencia előadások, meetup-felvételek és blogposztok is. A csapat a napokban nyitotta meg Reddit és Discord szakmai csatornáit a közösség számára.

„Ezekre a csatornákra UpScale-es kollégák mellett bárki tölthet fel érdekes tartalmat az adott szakterülethez, és kérdezhet is az oda regisztrált szakemberektől. Ennek beindulásához egy kritikus tömegre szükség lesz, de bizakodók vagyunk, hogy sokakhoz hamar elér a kezdeményezés híre.” – tette hozzá Rab Jennifer.

Szakmai meetup-ok novemberben

 

A Tech Community soron következő rendezvényein 2022. november 7-én minőségbiztosítási, november 15-én pedig a mesterséges intelligenciával és a gépi látással foglalkozó témák kerülnek fókuszba: az eseményekről részletesebb információk a közösség Facebook– és LinkedIn-oldalán vagy a MeetUp-csatornáján találhatók, de itt lehet az eseményekre is regisztrálni.

 

A november 7-i eseményen egy szakmai prezentációban kiderül az is, hogy válhat valaki észrevétlenül tesztautomatizálóvá, de azt is megtudhatják a résztvevők az előadást követő panelbeszélgetés során, hogy a nagy hazai bankok tesztelési vezetői hogy oldják meg a nap mint nap felbukkanó kihívásokat. A november 15-i rendezvényen a gépi látással kapcsolatban olyan videókkal illusztrált use-case-eket mutatnak be az érdeklődőknek, ahol a mesterséges intelligenciát is csak extra kihívások során tudták alkalmazni. Az előadást itt is beszélgetés követi majd, ahol a résztvevők megosztják az MI-vel és a gépi látással kapcsolatos tapasztalataikat.

Együtt tenni a környezetünkért, a jövőnkért

„Az UpScale többről szól, mint profitról, az itt dolgozók sem a havi fizetésükből merítenek motivációt. A munkatársaink folyamatosan fejlődni és alkotni szeretnének, értelmes munkát végezni, és visszaadni valamit a szűkebb és tágabb közösségüknek. Elsősorban egy jó csapathoz szeretnének tartozni, jól érezni magukat, de fontosak számunkra a különböző társadalmi aktivitások is” – mondja Pintér Szabolcs. Az UpScale közel ötven tagja legutóbb egy óvoda területrendezésében segédkezett, de a cég a United Way éves gálaestjének szponzora is volt. A csapat vett már részt véradásban, gyűjtött élelmiszert az ukrán menekülteknek, emellett a társaság karácsony alkalmából minden ügyfele és dolgozója nevében fák telepítését és fenntartását támogatta, a kollégák pedig a Mikulásgyár akciója keretben sok-sok cipős dobozt csomagoltak a rászoruló gyerekeknek.

„El szeretnénk érni, hogy közösségi tevékenységeink még többeket inspiráljanak arra, hogy jót tegyenek. Szerencsére nagyon sok emberrel találkozunk a technológiai szektorban – főleg a fiatalabb generáció képviselői között –, akik vállaltan elkötelezettek abban, hogy tegyenek a környezetükért, a társadalomért és jövőjükért” – folytatta Rab Jennifer.„Ezért is találtuk ki, hogy november 19-re felhívást teszünk közzé a tech-szektorban dolgozóknak: csatlakozzanak az UpScale-hez a „Gyere velünk makkot vetni” erdőtelepítési akcióban. Társaságunk a tavalyi évben a szponzoráción túl tevékenyen is részt vett egy erdőtelepítési akcióban, ahol a csapat közösen ültetett facsemetéket. Nagy élmény volt, így azt gondoltuk, hogy idén a tech-szektor környezettudatos kollégáit is meghívjuk az eseményre” – tette hozzá Pintér Szabolcs.

A kirándulással egybekötött önkéntes munka a Közösségi Erdőkért Alapítvány (MyForest) által előkészített, az UpScale által is támogatott erdőterület ültetési munkáiban való részvétellel történik. A helyszín nyugodt, csendes: Kerekharaszt és Szarvasgede területe viszonylag közel helyezkedik el egymáshoz és mindkét terület könnyen, közvetlenül aszfaltozott közútról érhető el. Ahogy tavaly, úgy idén is az önkénteseket szakavatott erdészeti szakirányító igazítja el, aki helyi lakosként és helyben gazdálkodó szakemberként természetesen elmagyarázza, hogy mit és hogyan kell tenni a szakszerű ültetés során.

„A területeken kialakítunk egy bográcsozóhelyet is, ahol az UpScale-hez csatlakozó önkénteseket vendégül látjuka nagyjából fél napos munka után” – fejezte be a gondolatot Tóth Bernadett.

© UpScale
Csatlakozzon az UpScale közösségéhez!

 

Kövesse a társaságot FacebookInstagramLinkedIn (magyar)LinkedIn (nemzetközi)YouTubeTikTok platformokon, vegyen részt az eseményeken és regisztráljon a Reddit– illetve Discord-csatornákra, kérdezzen és válaszolja meg mások kérdéseit. Így válhat igazán részesévé az UpScale tech-közösségének, hol a szakmai kapcsolatok mellett barátokra is lelhet.

 

Forrás: https://hvg.hu/brandcontent/20221104_A_Techstreet_farkasai__Avagy_sok_jo_alfa_kis_helyen_is_elfer

Itt találkozhatsz velünk

Rendezvény
Lezajlott

Ami egy senior fejlesztőt sem hagy aludni

2022. június 9. - 2022. június 9.

Budapest, Óbudai Egyetem, 18.00

Ezúttal egy rendkívüli nyárindító MeetUp-al jelentkezünk... Aki senior fejlesztőként dolgozik sokszor nehezen alszik el... De mi az ami ébren tart? És hogy tudod kezelni a senioritással járó kihívásokat.. és végre egy rendeset aludni.... A meglepetés nyitóelőadást / workshopot követően Szerémi Péter kommunikációs szakértő és Pál András a Radnóti Színház színésze ad elő és dolgoz fel agilis élethelyzeteket... olyanokat amelyekkel minden senior fejlesztő találkozik... Annyit ígérhetünk, hogy szórakoztató és tanulságos lesz. ...és a MeetUp után egész biztos jól fogsz aludni :)

Rendezvény
Lezajlott

Data Management 13.0

2022. május 12. - 2022. május 12.

Budapest, 18.00

Érdekel a Data Management? Akkor van egy jó programötletünk a számodra! Regisztrálj a május 12. -i Data Management 13.0 MeetUp-unkra. Előadóink sorát Gyöngyi fogja megkezdeni, aki Data Management megoldásokról fog beszélni - majd ezt követően egy panelbeszélgetést hallgathatunk meg Csite László, Kasler Lóránd Péter, Kelemen Márton és Szőke József részvételével. Végezetül pedig László Zoltán, az UpScale kollégája mutatja be a TiDB NewSQL POC-unkat.

Rendezvény
Lezajlott

AI, a megoldás!

2021. október 13. - 2021. október 13.

Budapest, 9.00

AI, a megoldás UpScale előadás Banking Technology 2021 / Portfolio konferencia 2021. október 13. Corinthia Hotel Budapest A prezentáció főbb üzenetei: A mesterséges intelligencia (AI) igazi versenyelőnyként tud szolgálni a nagyvállalatok / nagy pénzintézetek számára, amelyeknek rendkívüli mennyiségű adat áll a rendelkezésre. Az AI ugyanakkor több mint egy analitikai eszköz és a bevezetése megfelelő szemléletmódot igényel. A legacy rendszerek modernizációja, az új generációs adatbázisok, holisztikus use-casek és az AI jól definiált szerepe az üzleti folyamatokban egyaránt fontos elemei egy jól átgondolt stratégiának.

Rendezvény
Lezajlott

Modern technológiák Enterprise környezetben

2021. június 3. - 2021. június 3.

Budapest, 9.00

Modern technológiák Enterprise környezetben UpScale előadás Financial & Corporate IT 2021 Portfolio hybrid konferencia 2021. június 3. Kempinski Hotel Corvinus Budapest Az előadás az UpScale négy éves tapasztalatára építve, konkrét esettanulmányokon keresztül mutatja be, hogyan tehetők modern (akár open source) technológiai megoldások enterprise kompatibilissé.

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Minden problémára professzionális megoldást kínálunk. Keress minket bizalommal!

Kapcsolatfelvétel

Legyél te is a csapat tagja!

Nézd meg nyitott pozícióinkat, és ha felkeltettük érdeklődésed, keress minket bizalommal!

Jelentkezz hozzánk!